Yüzen Evler Mekong Nehri ve Tonle Sap Gölü/KAMBOÇYA


Yüzen Evler Mekong Nehri


Mekong Nehri dünya'nın 12., Güneydoğu Asya'nın 7. en uzun nehridir. Birçok Asya ülkesinin can damarıdır. Çin, Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam'dan geçerek hayat bulur. Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh de Mekong Nehri'nin kıyısında kuruludur. Nehrin taşıdığı su miktarı, temmuz-ekim ayarında Muson yağmurlarıyla en yüksek noktasına ulaşır, kasım-mayıs aylarında ise  en düşük düzeyine iner. Sizlere bu tarihlerde gitmenizi tavsiye ederim. Aman dikkat Muson yağmurlarına denk gelirseniz tatiliniz ziyan olabilir benden söylemesi😊.


Tonle Sap Gölü



Büyük nehir (tonle); taze ve tuzsuz (sap) anlamlarına gelmektedir.Güneydoğu Asya'nın en büyük tatlı su rezervi olan Tonle Sap Gölü şehre 15 km uzaklıktadır. Tonle Sap Gölü, UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezerv Alanı ilan edimiş.Chong Khneas yüzen köy, turizm açısından en ilgi çekici yer. Rehberiniz göl turu yaparken ilk olarak bunlara ilgi çekecektir. Göl köylülerin en büyük geçim kaynağı ve çeşitli hayvanların biyolojik yaşam alanı.Bir çok balık ve kuş türü bulunuyor.

Çocuklar daha yürümeden neredeyse yüzme öğreniyorlar. Köylüler çiftçilik, balıkçılık, el sanatları ve meyve üretimiyle ve en çok da turizmle uğraşıyorlar. Buraya özel bir balık türü bile var. Adı Mekong Dev Yayın Balığı.



Siem Reap'da mutlaka yampanız gerekenler arasında nehir ve göl turu var. Siem Reap’ten Tonle Sap’a gitmek için, 15$a kiraladığınız Tuk Tuk sizi Chong Khness Limanına götürüyor. 40$ ücretli tekneler yaklaşık 3-4 saatlik bir turla sizi nehir üzerinden Tonle Sap Gölüne ve burada Chong Khneas'ın yüzen evlerinde gezdiriyor. Güneydoğu Asyanın en büyük gölüdür 2700 km2 ve Muson yağmurlarıyla 8 kat büyüyerek 16000 km2yi geçiyor ve yüksekliği de 10 metre artıyormuş.Bunun için bu evler yüzen evler olmak  zorundaymış.  4milyon kişiyi direk etkiliyor. Mekong nehrine dökülen, aslında nehir olan Tonle Sap gel gitle birlikte Mekong Nehrinin de geriye doğru akmasıyla muhteşem bir göle dönüşmüş. Nehirin ters akması onu dünyada benzersiz kılıyor. Bu tahihlerde ayrıca bir festival de düzenleniyormuş. Adı Dolunay ve Su Festivali (Bon Om Touk) başkent Phnom Penh’te kutlanıyormuş. Ayrca burdan sabah 7'de Kamboçya'nın başkenti  Phnom Penh'e tekne kalkıyor  6 saat civarı sürüyor. Bilet fiyatı güncel olarak  40 dolar.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapore Changi Airport, Singapur Canghi Havalimanını Neden Tercih Etmeliyim?

Angkor Wat Tapınakları,Siem Reap/KAMBOÇYA